Menu

Počinje najznačajniji gospodarski događaj u BiH i zemljama regije

Počinje najznačajniji gospodarski događaj u BiH i zemljama regije

U godinama kada slušamo samo negativne vijesti iz gospodarstva i informacije o financijskim propastima i problemima, jedna priča ipak ima sasvim drugi tijek - Međunarodni sajam gospodarstva - “Mostar 2013.”. Današnje svečano otvaranje Mostarskog sajma ujedno predstavlja i veliki iskorak jednog od najvažnijih gospodarskih događaja u regiji.

Četiri premijera

Najavljeni dolazak čak četiri državna premijera jasno pokazuje kakav status i ugled uživa sajam u Mostaru. Vjekoslav Bevanda, Zoran Milanović, Ivica Dačić i Milo Đukanović danas dolaze u Mostar kako bi utvrdili gospodarske veze zemalja koje predstavljaju, ali i razgovarali o novim gospodarskim projektima i novim suradnjama. Koliko je važan ovaj događaj govori i podatak kako je ovogodišnji partner sajma Europska unija. Stoga će i visoki čelnici EU-a ovih dana posjetiti Mostar, gdje će jačati gospodarske, ali i političke veze Europske unije s Bosnom i Hercegovinom. Osim velikog gospodarskog i političkog značaja sajma, ovogodišnja manifestacija nudi i niz drugih događaja. Planirane su brojne radionice, diskusije na kojima će se razgovarati o aktualnim temama.

Ulazak Hrvatske u EU

Tema ulaska Hrvatske u Europsku uniju tema je prve panel-diskusije, čime se jasno stavlja na znanje koliko je važno za BiH članstvo RH u EU. Na ovom panelu sudjelovat će, između ostalih, zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi, te brojni drugi stručnjaci koji će govoriti o posljedicama koje će BiH imati zbog ulaska susjedne države u društvo europskih zemalja. Kao i ranijih godina, očekuje se kako će Mostarski sajam posjetiti više desetaka tisuća ljudi iz svih zemalja regije i šire. Oko 800 izlagača ove godine predstavlja svoje proizvode i programe na sajmu, a oni dolaze iz više desetaka zemalja. Mostarski sajam je postao prepoznatljiv kao mjesto gdje se stvaraju nove poslovne suradnje, realiziraju projekti, stvaraju pozitivne promjene u gospodarstvu svih zemalja regije. Prvi sajam u Mostaru održan je 1997. godine, a od 2001. organizira ga tvrtka Mostarski sajam d.o.o. Od tada nosi i službeni naziv Međunarodni sajam gospodarstva Mostar.

Značaj sajma

Za organizaciju ovako velike manifestacije zaslužan je u prvom redu po broju mali, ali vrlo vrijedan tim kreativnih ljudi. Za potrebe organizacije sajma dodatno se angažira više od stotinu vanjskih suradnika s prostora cijele Hercegovine. U svojih šesnaest godina postojanja sajam je ugostio na tisuće gospodarskih subjekata iz cijele Europe i svijeta. Na njemu je sklopljeno na stotine ugovora o poslovnoj suradnji, a neki od njih od velike su važnosti za našu zemlju. Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se predstavljanju izlagači iz svih grana gospodarstva. Uz to što ima opći karakter, sajam se sastoji i od tri specijalizirane sajamske manifestacije: Sajma turizma, Sajma knjige i grafičke industrije i od ove godine Sajma informacijskih tehnologija.

Svi podsajmovi čine užu obitelj Mostarskog sajma. Službeni dio manifestacije svakodnevno pratiti i bogati kulturno-zabavni sadržaji s modnim i plesnim revijama, predstavljanjima knjiga, nastupima popularnih pjevača i mažoretkinja, kuhanja s poznatim osobama. Prvog sajamskog dana, tradicionalno se održava “Večer Koprivničko-križevačke županije”, a od ove godine i “Posavska večer”.

Za vrijeme trajanja sajma vrata za posjetitelje svakodnevno se otvaraju u 10 sati, a posjeti završavaju u 18.30 sati, osim zadnjeg dana u 18 sati. Cijena ulaznice za sajam stoji pet maraka, a za organizirani posjet osiguran je popust od 50 posto, odnosno 2,5 marke po osobi. Sajam je otvoren do subote.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka